4 tipp a "text neck" ellen home office idejére by Sasa

4 tipp a "text neck" ellen home office idejére

Posted on 2020-10-21 21:54


Sok ember home officera kényszerülve dolgozik, vannak iskolások, akiknek online megy az oktatás, de alapjáraton is elmondható, hogy az emberek sokat ülnek gép előtt vagy használnak telefont, így megtapasztalhatják az úgynevezett “text neck” szindrómát. 


Tünetei lehetnek a felső háti szakaszban érzett fájdalom és merevség, izomgörcsök, vállfájdalom vagy akár fejfájás is. 


Munka, hírolvasás, videó nézés, egyenként lehet, hogy nem igényel sok időt, de összeadva már hozzájárulhat a “text neck” kialakulásához. Ez annak a testhelyzetnek az eredménye, amit gyakran tudat alatt veszünk fel a telefon kijelzőjét vagy a monitort bámulva. Hanyag tartás. A fejed előre helyezed, lehet, hogy telefont nézegetve le is hajtod, a váll előre esik a hátad púpos lesz. 


Arról, hogy az előre eső fej milyen terhelést tesz a gerinc nyaki szakaszára itt írtam. 


A telefon nyomkodása és a hosszú monitor előtt töltött idő egy természetellenes helyzet a testednek, ezért is fog hát és nyak fájdalmakhoz vezetni, idővel pedig kialakul egy rossz tartás, amit már nem csak akkor veszel fel, amikor a kijelzőt bámulod. 


Az emberek nagy része nem gondolkodik el azon, hogy hogyan ül, nem foglalkozik azzal, hogy a munkakörnyezete ergonomikus legyen, egészen addig, amíg valami rendelleneset nem tapasztal és nem kezdi érezni a fájdalmat. 


Valójában, ha már otthoni munkára vagy ítélve, akkor érdemes lenne ezekre is időt szánni. Sok cég, az iroda berendezésénél már igénybe veszi azokat a szolgáltatásokat, amik a megfelelő munkakörnyezet kialakítását célozzák, mert érdekük, hogy hatékonyan tudj dolgozni.


4 tipp a “text neck” ellen:


1.Gondold újra a munkaállomásod

Sokan otthonra nem vesztek megfelelő asztalt és széket, ami ergonómiailag megfelelne egy hosszabb munkához. Amikor elindult a home office rengetegszer lehetett látni megosztott képeken, hogy emberek földön, dohányzóasztalnál, kanapén fetrengve dolgoztak. Ez lehet, hogy nagyon szuperül és lazán néz ki egy insta fotón, de a valóságban idővel rossz tartáshoz, fájdalomhoz fog vezetni. 

Nem tudom, hogy itthon van-e rá lehetőség, de pl. Amerikában az orvos tud adni igazolást arról, hogy neked szükséges egy jobb munkaállomás otthonra, mert a jelenlegi egészségügyi panaszokat okoz és ez leírható az adóból. 


2. Figyelj a tartásodra

Ülj egyenesen, helyezd el úgy a billentyűzetet, hogy ne kelljen előre hajolnod hozzá, időnként ellenőrizd a tartásod és korrigálj! A legtöbb ember az íróasztal fölé hajol, ha gépelni akar. Ez is a text neck kialakulásának egyik oka. 


3. Tarts szünetet

30-60 percenként érdemes egy kis szünetet tartani és felállni a gép elől. Ilyenkor legyen egy kis nyújtás, nyújtózás, átmozgatás, hogy a sok ülés után fokozni tudd a keringést. Hidd el, ez még a kreativitásod és produktivitásod is növelni fogja!


4. Erősítés és nyújtás

Gyakran, amikor az emberek a hátukban vagy a nyakukban kezdik érezni a feszülést, akkor az első amit tesznek, hogy előre hajolva vagy a fejüket a mellkasukhoz húzva kezdenek nyújtani. Valójában pont fordítva lenne értelme és lenne hatásos. A nyak hátsó részén lévő izmok gyengébbek a folyamatos “nyújtva” tartás miatt, az elől lévő fejbiccentő izmok viszont folyamatos feszülésben vannak. 


Sasa