8 gyakori hiba, amit a fogyni vágyók elkövetnek by Sasa

8 gyakori hiba, amit a fogyni vágyók elkövetnek

Posted on 2020-10-08 23:06


A fogyás elsőre nagyon nehéznek tűnhet. Sokan úgy érzik, hogy mindent jól csinálnak mégsem jönnek az eredmények.


Lehet, hogy valójában az akadályozza a fejlődést, hogy téves vagy elavult tanácsokat követsz. 


Itt van 8 gyakori hiba, amiket az emberek elkövetnek, amikor fogyni próbálnak.


1.Csak a mérlegre összpontosítasz


Sokan érzik azt, egy nem fogynak elég gyorsan, pedig betartják a kapott étrendet. A helyzet azonban az, hogy mérleg által mutatott szám csak a súlyváltozás egyik mérőszáma. A súlyt számos dolog befolyásolja, beleértve a folyadék ingadozását és azt, hogy mennyi étel marad a szervezetben. 


Valójában a súly, akár 1,8 kilóval is ingadozhat a nap folyamán, attól függően, hogy mennyi ételt és folyadékot fogyasztunk. 


Nőknél a megnövekedett ösztrogén szint és más hormonális változások is eredményezhetnek vízvisszatartást, ami “plusz súlyként” jelenik meg a mérlegen. (1.)


Megeshet, hogy a mérlegen lévő szám nem változik, pedig sikerült ledolgozni egy kis felesleget, de víz tartja magát. Vagy ledolgoztál egy kis felesleget, de mivel edzettél és erősödtél az izomgyarapodás miatt nem látszik változás.


Ilyen esetekben simán érezheted a ruháidon, hogy változtál vagy épp láthatod a tükörben és a centiken is. 


Érdemes havonta képeket készíteni, amin követni tudod a változást. A súlyt inkább heti átlagban figyelni, vagyis minden nap mérni magad, adott időben és 7 naponta átlagolni az eredményt. Valósabb képet fog adni, mint a napi eredmény figyelése!


Összefoglalva:

Számos tényező befolyásolhatja a mérlegen látott eredményt. Folyadékingadozás, izomtömeg gyarapodás, az emésztetlen élelmiszerek súlya. Lehet, hogy csökkent a testzsír még akkor is, ha a mérlegen ez nem látszik. 


2. Túl sok vagy túl kevés kalória


Sok éven tartotta magát, hogy heti 3500 kalória mínusz 1,45 kg fogyást fog eredményezni. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy ez nem így van és személyenként változó, hogy kinek mennyit és mit érdemes enni a hatékony zsírvesztéshez. (2.) Ez egy több összetevős történet és rengeteg mindent figyelembe kell venni egy étrend összeállításánál!


Sokan mondják, hogy ők “alig esznek”. Valójában a legtöbb ember hajlamos alábecsülni, hogy mennyit is eszik. (3. 4.)


Egy kéthetes vizsgálatban 10 elhízott ember arról számolt be, hogy napi 1000 kalóriát fogyasztott. A laboratóriumi tesztek viszont kimutatták, hogy naponta kb. 2000 kalóriát fogyasztottak. (4.)


Sokan az egészségesnek címkézett ételek fogyasztását viszik túlzásba, arra alapozva, hogy ha egészséges, akkor biztosan nem is hízlaló.


A túl kevés kalória sem jó. Ebben az esetben jelentős izomvesztés következik be és jelentősen lassul az anyagcsere. (5. 6. 7.)


Összefoglalva:

A túl sok kalória bevitele megakadályozhatja a fogyást, a túl kevés kalóriabevitel pedig csökkentheti az anyagcserét és az izomtömeget.Életmód és táplálkozási tanácsadás3. Nincs edzés vagy túl sok edzés


Ha nincs edzés, akkor nagy valószínűséggel lesz izomvesztés, ami pedig az anyagcsere csökkenésével járhat. Ezzel szemben az edzés segíthet minimalizálni az elveszített sovány izomtömeg mennyiségét és megakadályozhatja az anyagcsere lassulását is. Minél több a sovány izomtömeg, annál könnyebb lefogyni és fenntartani a fogyást. (9. 10. 11.)


A túlzásba vitt edzés azonban problémákat is okozhat. 


Tanulmányok szerint a túlzásba vitt edzés a legtöbb ember számára hosszútávon tarthatatlan és stresszhez vezet. Ezen kívül károsítja a stresszreakciót szabályozó mellékvese hormonok termelését is. (12. 13. 14.)


Az, hogy túl sok mozgással kényszeríted a tested arra, hogy több kalóriát égessen el, nem hatékony és nem egészséges. 


Összefoglalva:

Az edzés hiánya izomtömeg csökkenéshez és az anyagcsere lassulásához vezet. A túlzásba vitt edzés sem egészséges és nem is hatékony, súlyoz stresszhez vezethet. Meg kell találni az arany középutat.


4. Nincs erősítés, súlyzós edzés


Ha zsírvesztés a cél, akkor hihetetlenül fontos szerepe van az erősítő edzésnek!


Tanulmányok szerint az erősítő edzés a leghatékonyabb edzés az izomtömeg növelésére és az anyagcsere sebességének növelésére. Emellett javítja a testösszetételt és fokozza a hasi zsírvesztést is.  (15. 16. 17. 18.)


15 vizsgálat, ami több, mint 700 emberrel végzett kutatásokat foglal össze megállapította, hogy a zsírvesztés legjobb stratégiája az erősítő edzés és az aerob edzés kombinációja. (18.)


Összefoglalva:

Az erősítő edzés felpörgetheti az anyagcserét, növeli a sovány izomtömeget és elősegíti a zsírvesztést!


5. “Alacsony zsírtartalmú” vagy “diétás” ételek választása


A marketing szöveg miatt sokszor jó választásnak tűnhet, de 99%, hogy ellentétes hatást érsz el vele. Nagy eséllyel éhesebb leszel és a végén még többet fogsz enni. 


Ilyen ételek helyett inkább válassz tápláló, minimálisan feldolgozott élelmiszereket. 


6. Az edzésteljesítmény túlértékelése


A tanulmányok azt mutatják, hogy a normál és túlsúlyos emberek is túlbecsülik az edzés során elégetett kalóriák számát. Gyakran jelentős mértékben. (19. 20. 21.)


Egy tanulmányban az emberek 200 és 300 kalóriát égettek el edzés közben. Amikor viszont meg kellett becsüljék, hogy mennyit is égettek el, akkor úgy becsülték, hogy több, mint 800 kalóriát. Ennek eredményeként végül többet is ettek. (22.)


Összefoglalva:

A tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek általában túlbecsülik az edzés során elégetett kalóriák számát. 


7. Irreális elvárások


A fogyással és egészséges életmóddal kapcsolatos célok segíthetnek a motivációban. Az irreális elvárások pont az ellenkezőjét eredményezik. 

A kutatók több fogyókúrás program adatait elemezték. Beszámoltak arról, hogy a túlsúlyos és elhízott nők, akik a legnagyobb fogyásra számítottak 6-12 hónap után esnek a programból a legnagyobb eséllyel. (23.)


Próbálj reális célokat kitűzni, ez segíthet abban, hogy sikerélményed legyen, ami majd több erőt és motivációt ad a folytatáshoz!


8. Nem nézed meg címkéket


Kinga egyik szokása a címkenézegetés. Minden olyan terméknek megnézi a címkéjét, ami egy kicsit is érdekli. Ha nem olvasod el az összetevők listáját, nagyon könnyen vihetsz be plusz kalóriákat vagy egészségtelen összetevőket. 


Egyéni paraméterek alapján tervezett edzésprogramok, életmód és táplálkozási tanácsadás


Sasa