A nőknek is kell erősíteni! by Sasa

A nőknek is kell erősíteni!

Posted on 2020-06-01 18:38


Találkoztam már olyan tévképzettel, hogy a nőknek nem kell erősíteni, nekik bőven elég a kardió edzés. Már a címből kiderülhetett, hogy ez az elképzelés hibás!


A helyzet az, hogy nem igazán találni olyan kutatást, ami alátámasztaná az elképzelést, miszerint a nőknek nincs szükségük erősítésre. 

Csak gondolj bele, az ülő munka okozta panaszok és a különböző tartáshibák nem fognak helyrejönni csak azért, mert valaki elkezd állóképességi edzést végezni, ahogyan azt a bevezetőben is írtam. Ezeket a problémákat célzott erősítéssel lehet csak megoldani. 

De nézzük tovább! Az erősítő edzés növeli a csontsűrűséget. Ez miért fontos? Mert a nők genetikailag hajlamosabbak a csontritkulásra. Mindenki hallott már sztorikat arról, hogy idős embereket hogy képes temetőbe juttatni egy szimpla esés, ami töréssel és ennek következtében fekvéssel jár. Ezekben a sztorikban főleg nők szerepelnek. 

Aztán ott van az izomvesztés problémája. 30 éves kor felett erősítés nélkül elveszítjük az izmaink 3-5%-át! Ennek köszönhetően lassul az anyagcsere, romlik a testösszetétel és akár még egy egyébként vékonynak tűnő ember is lehet elhízott, mert a testén több lesz a zsír, mint az izom. 

A jó test problémája: minden nő jó testet akar. Formás combokat, kerek feneket, szép karokat, amik nem lötyögnek minden mozdulatnál, formás vállakat és úgy alapból egy normális tartást, nem azt a banyapúposat, amit a pár év irodai munkával és nulla mozgással össze lehet szedni. Irodai munka esetén még beszélhetünk a megnövekedett fenék méretről, a hasi elhízásról. Az ezek miatt megnövekedett cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek kockázatáról is hosszú sorokat lehetne írni. 

Hidd el, szükséged van az erősítésre, hogy a tested jól működjön!

Sasa