"de legalább csinál valamit" by Sasa

"de legalább csinál valamit"

Posted on 2020-10-11 16:28


A "de legalább csinál valamit" leginkább akkor hangzik el, amikor valaki heti 1-2 alkalommal jár edzeni és az emberekben ott a vágy, hogy azt mondják, hogy nem is olyan rossz ez. A lelkük mélyén ők is tudják, ha pedig edzenek akkor már tapasztalták is, hogy ez édes kevés, de azért próbálják magyarázni az egyértelműt. 


Heti 1-2 edzéssel nem fogsz tudni fejlődni. A rendszeres edzés, amivel fejlődni is lehet minimum heti 3 alkalommal indul!

Azért nem tudsz fejlődni heti 1-2 alkalommal, mert túl sok idő fog eltelni az edzések között. Hogy megértsd: amikor sportolsz, a szervezeted kap egy ingert. Érzékeli az agy, hogy valami nehezet és fárasztót csináltál, ami sok energiát emésztett fel és szeretné, ha legközelebb ezt jobban bírnád. Ezért aztán igyekszik regenerálni, visszatölteni a szénhidrát raktárakat, picit akár túl is tölteni és persze elindul az izomépítés. 

Oké, az izomépítés nem annyira gyors folyamat, hogy egyik napról a másikra jelentős mértékben növekedjen, de maga a folyamat elindul és kis lépésekkel meg is fog valósulni!

Ezt nevezhetjük egy készenléti állapotnak. A szervezeted kész arra, hogy egy hasonló terhelést jobb állapotban fogadjon, mint legutóbb volt. De túl sok idő telt el és ennek a készenlétnek a fenntartása már nem gazdaságos, túl sok energiát igényel. Visszaáll minden alapra! Ezután jön a következő edzés, ami hasonló reakciókat fog eredményezni, mint az előbb írtam. Megint lesz egy készenléti állapot, aztán megint vissza az alapra. 

Konkrétan úgy néz ki, mintha sokkolgatnád a tested. Változást nem fogsz vele elérni. 

Az agyad és az érzékeid vernek át, amikor úgy érzed, hogy fejlődsz :) Annyi történik csupán, hogy már nem újdonságként hat a mozgásforma, ismered a gyakorlatokat, tudod, hogy miből mennyit bírsz és ezért egy kicsit dinamikusabbnak és pörgősebbnek fog tűnni az edzésed. De ez nem egy valódi fejlődés. A valódi fejlődéshez, izomépítéshez, zsírvesztéshez rendszeres edzés kell, heti minimum 3 alkalommal!

Sasa