Fejlődhet egy izom, ha nem célzottan arra dolgozol? by Sasa

Fejlődhet egy izom, ha nem célzottan arra dolgozol?

Posted on 2020-12-08 23:35


Soha ne ess abba a hibába, hogy csak azért, mert számodra valami egyértelmű, azt gondolod, hogy másnak is az!

Rengetegszer mondták már nekem, hogy egy gyakorlatnál nem csak a célzottan dolgoztatott izmot érezték, vagy nem az fáradt el előbb és ilyenkor mindig jött a csodálkozás, hogy ez hogy lehet, hiszen ők nem erre dolgoznak.


Pl. egy fekvenyomás tipikusan mellizom erősítő gyakorlat. A vállból nyomás egy vállizom gyakorlat. Egy húzódzkodás a széles hátizmokat dolgoztatja elsődlegesen, ahogyan pl az evezés is.

Fekvenyomásnál és vállból nyomásnál mégis kikészülhet a tricepszed, míg húzódzkodás és evezés esetén a bicepszed is.

Miért van ez? Mert az első két esetben ki kell nyújtani a könyöködet. A tricepsz feladata, hogy a könyökfeszítést megoldja. Ha nem dolgoz és te leengeded a súlyt, akkor egy vállból nyomás úgy nézne ki, hogy elindítod a felkarodat fölfelé és fejen vered magad a súllyal két oldalról.

Az húzásos gyakorlatoknál, pedig be kell hajlítani a könyököd, ezt a bicepszed végzi.

Értelemszerűen ezeket is fogod érezni gyakorlat végrehajtás közben, de ez nem rossz, ettől nem kell megrémülni és csak ezért nem kell lemondani ezekről a gyakorlatokról azzal a felkiáltással, hogy te nem akarsz vastag karokat. Mert, ha kihagyod ezeket, akkor bár a karod szép csoffadt marad, de az összes többi izmot sem fogod tudni hatékonyan megdolgoztatni.

Rengeteg gyakorlat van, ami nem csak egy izmot dolgoztat meg, de pont ettől lesz hatékonyabb az edzésed. Azok az izmok is fejlődni fognak, amik nem célzottan végzik a mozgást, csak segítenek a gyakorlat kivitelezésében!


Sasa