Hány kalóriát égetsz el erősítő edzéssel? by Sasa

Hány kalóriát égetsz el erősítő edzéssel?

Posted on 2020-10-08 17:05


Ha fogyásról, vagy inkább zsírégetésről van szó, akkor sok embernél még mindig a kalóriaégetés a fő gond. Régi meggyőződés, hogy a kalóriadeficit segíthet a felesleges kilók leadásában. 


Egy időben a kardió gyakorlatokat, például a futást vagy gyaloglást tartották a legjobb megoldásnak, idővel azonban kiderült, hogy a súlyzós edzés, az erősítés hatékonyabb.


Az erősítés és a kalória felhasználás kapcsolatának megértéséhez ismerni kell az aerob és az anaerob testmozgás közötti különbséget. 


A tartós aerob testmozgás, például az egyenletes kocogás vagy a kerékpározás, alacsony intenzitású, így hosszabb ideig végezhető. A tested elegendő oxigént kap ahhoz, hogy folytasd azt, amit csinálsz. 


Az anaerob edzés, mint például a súlyzós edzés, nagy intenzitású. Gyors, nagy intenzitású edzések esetén a tested nem kap elég oxigént ahhoz, hogy elég gyorsan ellássa velük az izmaidat, ezért a sejtjeid inkább cukrot fognak bontani. Mivel ezt az intenzitási szintet nem lehet sokáig fenntartani, így az anaerob edzés általában rövidebb. 


“Az erőnléti edzés nem igazán aerob testmozgás, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez nem jó módszer a zsírégetésre. Az erőnléti edzés során olyan módon lehet zsírt égetni, ahogy más edzéssel nem.”- Rocky Snyder


Az anaerob edzés, bár rövid ideig tarthat, de a kalóriaégető hatása jóval tovább. 


Az erősítés után a testnek azonnal pótolnia kell a lemerült energiaraktárakat, vissza kell tölteni a glikogén raktárakat és regenerálnia kell az izmokon keletkezett mikro repedéseket. A súlyzós edzés, a saját testsúlyos erősítés hosszabb ideig égetnek zsírt, mint az alacsony intenzitású aerob gyakorlatok.


Az erősítő edzés további előnyei


A legjobb edzésprogram, ami az aerob és anaerob edzést is magában foglalja. Az erősítés további előnye, hogy növeli az izmok méretét, ami pedig magával hozza azt is, hogy az alapanyagcsere emelkedik. A testednek nyugalmi helyzetben is több kalóriára lesz szüksége az izmok miatt. A rendszeres erősítés növeli az anyagcserét.


Mely gyakorlatok égeti a legtöbb kalóriát?

Azok a gyakorlatok a leghatékonyabbak, ahol egyszerre több izom is dolgozik. Például a guggolás, a kitörés, a deadlift, húzódzkodás vagy a fekvőtámasz.


Tudd, hogy mit csinálsz


Minden edzésprogram esetében vannak kockázatok. Ha rosszul végzed a gyakorlatokat, akkor nem csak a rossz formát, az izom egyensúlytalanságot, de a sérülést is kockáztatod. 


Az erősítés az “extra” kalóriaégetésen felül, izmot épít, növeli az erőt, javíthatja a csontsűrűséget. 


Egyéni paraméterek alapján tervezett edzésprogramok, életmód és táplálkozási tanácsadás


Sasa