Hogyan indíts fitness blogot - áttekintés by Sasa

Hogyan indíts fitness blogot - áttekintés

Posted on 2020-03-26 14:02


Bár a címben fitness blog szerepel, szerintem minden más területre is igazak lesznek a tippek!


Nézzük meg egy gyors áttekintésben, hogy mire is lesz szükséged a sikeres bloghoz:

1️⃣ határozd meg a célod

2️⃣ találd meg a rést

3️⃣ szedd össze az ötleteidet

4️⃣ állítsd be a webhelyed

5️⃣ tartalomgyártás

Kerüld el az átlag hibáját! Hogy mi lenne az? Elkezdesz írni és azt mondod, hogy majd lesz valami. Felejtsd el! Legyen a fejedben egy kész koncepció arról, hogy mit akarsz és hogy fog kinézni. Rengeteg pénzt lehet elégetni feleslegesen céltalan blogolással, alkalmi tartalomgyártással...

1️⃣ Határozd meg a célod!

Mi a célod a bloggal? Mi a végső cél? Bármilyen új projecte is vágj bele, ezeken el kell gondolkodni. 

Ha fitness blogot akarsz csinálni, hogy a termedet, szolgáltatásodat, személyi edzésedet tudd reklámozni, akkor máris nagyon különböző blogra lesz szükséged, mintha csak hobbiból állsz neki írni. 

Mutatok néhány okot, amiért az emberek fitness blog írásra adják a fejüket.

 - becsatornázhatsz vele új embereket a termedbe, javíthatod a webhelyed elérését (SEO)

- létrehozhatsz egy passzív jövedelmi csatornát online edzések, e-book-ok vagy bármilyen más szolgáltatás értékesítésével

- növelheted a már meglévő ügyfelek elköteleződését extra tartalmakkal, oktatási anyagokkal. 

- szakértőként jelenhetsz meg a közönséged előtt

- akár fizikai termékeket is értékesíthetsz, mint pl. fitness eszközök 

- de indíthatsz fitness blogot vagy bármilyen blogot, pusztán szórakozásból is. 

A pontos cél meghatározása azért is az első lépés, mert ez fog meghatározni minden más fontos dolgot, mint pl. a megjelenés, a hirdetések, a tartalom, a hangnem... Nem utolsó sorban persze segít a célon maradni!

2. Találd meg a rést!

A legegyszerűbben úgy tudsz nekiállni, hogy meghatározod, mi az, ami téged igazán érdekel és motivál, amiről szenvedélyesen tudsz beszélni, írni.

A legtöbben azért nem vágnak bele semmilyen blogba, de akár mondhatjuk üzletbe vagy tartalomgyártásba, mert azt mondják, hogy "ilyen már van". Igen. Nagyon sok féle blog van, rengeteg fitness blog van, de téged mi különböztet meg a többiektől?

Ha semmi, akkor rémesen nagy a baj, de biztosan van valami, amiben te más vagy, amiről másképp gondolkodsz, egy terület, ami szerinted nem kap elég figyelmet. 

Ez a rés! Ezt kell megtalálnod és ezt kell aztán tovább püfölni! Határozd meg, hogy mi tesz téged különlegessé!

Ha nem csak szórakozásról van szó, hanem pénzt is szeretnél keresni vele, akkor mindenképp megéri csinálni egy kis piackutatást, hogy mekkora piacról van szó, mennyire fizetőképes a kereslet arra, amibe belevágnál. Ez nem egy gyors folyamat, de annál érdekesebb és izgalmasabb!

3️⃣Szedd össze az ötleteidet!

Talán ez a legizgalmasabb része az egésznek. Ez később is nagy segítség lehet, mert egy olyan listád lesz, amit bármikor elővehetsz és lehet pipálni rajta a már kész témákat, de újakat is felírhatsz. 

A legtöbbször egy ötletből 3-4 blog poszt is születhet, arról nem is beszélve, hogy ha aktív a közönség, akkor a további kommentek és kérdések még több jó ötletet adhatnak. 

Ha kész vannak a témák, akkor rendezd őket csoportba. A csoportok lehetnek később kategória címkék is az oldalon. Pl, edzés, motiváció, pihenés

Egy ilyen ötletelés alatt 50 poszt ötletet simán fel kell tudni sorolni, főleg, ha érdekel is az adott terület, akkor ez nem okozhat problémát. Ha elsőre nem jön össze, akkor fuss neki még egy alkalommal, de ha így sem jön ki, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy nem a legjobb réspiacot céloztad meg. 

Ahogy írtam is, egy ötlet 3-4 további posztot is inspirálhat, ez pedig 150-200 bejegyzést tesz lehetővé. Ennyi szakmai tartalommal, akár egy évig is simán töltögetheted az oldalt. Ráadásul előre tudsz dolgozni és csak be kell időzíteni. 

4️⃣Állítsd be a blogod!

Ennek első lépése, hogy kitalálod a domain nevet. Itt érdemes egy kicsit több időt szánni a dologra és megnézni, hogy nem egy levédett márkanév valahol a világban, amit kitaláltál. Elérhető-e a .hu és a .com verzió belőle. Amennyiben igen, érdemes mindkettőt megvásárolni. Ha nincs szabadon a .hu, akkor felejtsd el az .eu és társai végződéseket és keresgélj tovább. Egy jó név aranyat ér. Ne az első, esetleg nem teljesen tökéletes ötletre kezdj építkezni.

Találj egy tárhely szolgáltatót, ahol a blogot, az esetleges vásárlási adatokat is biztonságosan tudják kezelni, bírják a terhelést. Kevés annál cikibb dolog van, mint amikor csinálsz valamit és pár ezer ember egyidejű látogatásától összeomlik a rendszer. 

Válassz egy megfelelő sablont! Ebből van ingyenes és fizetős opció is, legtöbbször szolgáltató (wix, wordpress) kínálatából lehet választani, de mindig találni minőségibb fizetős, személyre szabhatóbb opciót is. 

5️⃣Tartalomgyártás

Vedd elő a 3️⃣-as pontban összeállított listát és ezek alapján kezdheted is gyártani a tartalmakat. Jó hír, hogy minden blogmotor lehetőséget ad arra, hogy előre megírj tartalmakat és egy későbbi időpontban posztold őket. 

Ha nem is vagy fitness szakember, de van egy terület, ami téged érdekel, akkor ez az 5 pont segítség lehet abban, hogy legyen egy saját blogod és megismerjen a világ!

Sasa