Ismerd meg az agyad, hogy át tudd programozni by Sasa

Ismerd meg az agyad, hogy át tudd programozni

Posted on 2020-06-08 20:44


Gondolkodtál már azon, hogy miért zabálják le az emberek a svédasztalt úgy, mint a sáskák? Hogy miért akarsz egyszerre betolni egy tábla csokit? Sok kaját megenni?


Ahogyan edzésben, úgy itt is az agyad irányít, az egész életmódodat ez irányítja és ha nem ismered a működését, akkor változtatni sem fogsz tudni a szokásaidon.

A legnagyobb gond, hogy ezek a szokások alsó hangon is 10.000 évesek.

10.000 éve, ha elmentek vadászni és pár nap után sikerült leölni valamit, akkor nem kezdtek el azon gondolkodni, hogyan kellene beosztani, hanem megették az állatot a orrától a farkáig.

Egyébként sem nagyon lett volna lehetőség a tárolásra, valószínű melegebb időben gyorsan meg is romlott volna, így amint lehet elpusztítottak mindent. Nem lehetett kockáztatni, mert lehet, hogy másnap jön valaki és elveszi vagy egyszerűen megromlik és akkor nincs kaja.

Fejlődéstanilag ennyi idő alatt nem sok minden változik. Az agyunk sem. Hiába van már bőség és bőséges lehetőség az agyad még mindig a 10.000 évvel ezelőtti szinten működik, ha kajáról van szó. Túlélésre játszik!

Ott a kaja? Tök jó! Zabáld fel! Egészséges vagy vacak kaja tele kalóriával? Válaszd a vackot, mert abban több kalória.

Alapból az agyad nem fog jó döntést hozni! Ezt tudnod kell, különben nem fogod tudni átprogramozni a rendszert. Neked kell tudatosan eldöntened minden egyes alkalommal, hogy mi a jó!

Ami a svédasztal felzabálása a táplálkozás terén, az a kanapén ülve chips evés a sport terén.

A testedet nem zavarja, ha több kalóriát viszel be. Majd elraktározza. Nem tudni, hogy mikor lesz rá szükség. Nem olyan régen (kb. 10.000 éve) még előfordult, hogy napokig nem jutottak ételhez az őseink. Túlélték egyébként, különben nem lennél itt.

Az agyad úgy van, hogy a felesleg jó dolog, a kanapén ücsörgés pedig még jobb, mert energiát spórolsz vele.

Az agyadnak a sport furcsa módon nem passzol össze a normális működéssel. Nem akarja, hogy ledolgozd a felesleget, mert az egy vésztartalék és nem akarja, hogy megterhelő dolgokat végezz.

Hogy miért furcsa, hogy ez nem fér össze a normális működéssel?

Mert ezzel szemben a mozgást jutalmazza! A mozgás régen kaját, vadászatot, gyűjtögetést és a túlélést segítette elő. Ha mozogsz, akkor az agy küldi beléd az endorfint, a dopamint, konkrétan, mintha fejest ugranál egy droglaborba.

Érted már? Egyik oldalról azt akarja, hogy lusta legyél, elhízott, ne csinálj semmit, amitől befordulsz, rosszabbul teljesítesz, beteg leszel és hamarabb halsz meg. A másik oldalról meg jutalmazza, ha mozogsz, mert egészségesebb, fittebb leszel, jobban teljesítesz a munkában, szexben, az élet minden területén és még boldogsághormonokkal is elárasztja a tested.

Itt is kell a tudatosság! Tudnod kell, hogy nem jó a lustaság! Rá kell venned magad a sportra, ki kell tudni zárni a kifogásokat, amiket az agyad generál nagy tételben, ahogy felhasználtad az energiáid 40%-át.

Őrület, de mindössze 40% energiafelhasználásnál az agyban már kigyullad a vészjelző és pihentetni akar, küldi a jeleket, hogy megérdemelsz valami szar kaját, hogy visszatöltsd a hiányt.

A legtöbben itt buktok el. "Lehet enni, mert ledolgoztam edzésen".

Tudod mi az, amit a leggyakrabban hallok programosoktól vagy amit a legtöbbször mondtak a vendégeim?

"Azt hittem eddig keményen edzettem!"

Ezt csak azért, hogy ők is azt gondolták, mert az agy 40%-nál már küldte nekik a jelet. De a komfortzónán belül voltak!

Ha tudod, hogy működik a rendszer, akkor képes leszel átprogramozni!

Sasa