Mi alapján lövöd be a terhelést? by Sasa

Mi alapján lövöd be a terhelést?

Posted on 2020-12-08 23:50


Programostól érkezett a kérdés: "mi alapján lövöd be a terhelést?"


Nem ő volt az első, nem is ő lesz az utolsó és úgy gondolom, hogy ha magadnak állítod össze az edzésed, akkor is hasznos lehet az infó.


Amikor felteszik a fent említett kérdést, akkor általában az áll a háttérben, hogy vannak edzések, amikben nem tudják maradéktalanul tartani a tempót, esetleg néha meg kell állni, több pihenőre van szükség. Hozzá is szokták tenni, hogy vannak X edzés a videóban, ami viszont tök jó, mert azt maradéktalanul meg tudják csinálni. 


Itt érdemes megjegyezni, hogy ha még nem vagy elfőzető, akkor tudd, hogy nincs ismétlésszám és nincs súlyajánlás a videókban. Van egy "kezdd ezekkel!" kategória, ahol elmondom, hogy ezeket hogy tudod belőni. 


Ha van egy olyan edzés, amit végig tudsz csinálni, kényelmes, tudod tartani a tempóm, akkor ne örömködj és ne elégedj meg ezzel, hanem ha súllyal kell dolgozni, akkor használj nehezebbet, ha időre kell dolgozni, mert mondjuk saját testsúlyos feladat van, akkor csináld gyorsabban, teljes mozgástartományban...


Amikor edzéstervet állítok össze nem az a célom, hogy kényelmes legyen! Az a célom, hogy az adott kliens fejlődjön és elérje a célját. 


Ha van pár olyan edzés, amit végig tud csinálni, tök jó! Legyen mellé olyan is, ami kihívást jelent, lehet, hogy meg kell néha állni, lehet, hogy picit több szünet kell. Lehet, hogy csak 3. alkalommal fogja tudni végignyomni, nem de fejlődni fog! A végén csak ez számít!


Nem attól lesz egy adott edzés 100%-os, hogy elejétől a végéig lekövetted a videót. Attól lesz 100%-os, hogy te mindent beleadtál és a maximumot hoztad ki magadból. Ha ez egy 30 perces edzésnél azt jelenti, hogy 20 vagy 25 percnél meg kell állni, mert nem megy tovább, akkor kurva jó vagy, legyél büszke magadra. Kihoztad magadból a maximumot. Nem akkor teljesítesz jól, ha megcsinálod, de nem annyira megterhelő, aztán még rápróbálsz egy másik edzésre is, mert van benned erő. 


Amikor magadnak állítod össze az edzéseket legyél kegyetlen magaddal. Minden második vagy harmadik edzésen lődd a kényelmes szint fölé az edzésedet, csinálj olyan erősséget, amit egyébként nem választanál. Szard le, hogy meg kell állni, hogy nem megy minden abban a nehézségi szintben, amiben be van mutatva és könnyíteni kell. Ettől fogsz fejlődni! 


Ne kényelmesedj el!


Sasa