Torzítások by Sasa

Torzítások

Posted on 2020-09-30 15:33


Vannak különböző torzítások, amik befolyásolják a gondolkodásmódunkat.
Lehet, hogy te is tagja vagy valamilyen csoportnak, lehet, hogy valami összeesküvés elméletes baromságot is követsz vagy szeretnél te is "normális élethez ragaszkodó" lenni 


Nézd meg ezeket a torzításokat, aztán próbáld meg végiggondolni, hogy az ilyen csoportokban mire alapozhatnak, a netto emberi hülyeségen kívül  Oké, ha lusta vagy, akkor elárulom, hogy mindegyikre együtt és ez nem más, mint egy kurva nagy marketingfogás!

⏺Konzervatív torzítás:
Ha van egy véleményed, akkor könnyebben észreveszed azokat a véleményeket, amik a te véleményed támogatják.
Meg akarjuk védeni a saját gondolatainkat, még akkor is, ha rengeteg bizonyíték van az ellenkezőjére.

⏺Ismeretlenségi torzítás:
Ha nehéz megérteni egy terméket vagy szolgáltatást, sok benne az ismeretlen, akkor inkább nemet mond rá a vevő, mert nem érti.
Minél komplexebb a szolgáltatás, annál inkább le kell egyszerűsíteni, hogy a vevő megértse.

Az ismeretlenségi torzítás egyébként a politikából is ismerős lehet. Mivel az emberek nagy része kegyetlenül 1 bites gondolkodású, ezért nem lehet nagy dolgokkal dobálózni. Egyszerűen kell kommunikálni feléjük. Ami 2-3 szónál hosszabb, azt nem értik meg, köszönhetően annak, hogy Magyarországon az emberek közel 75%-a képtelen az írott szöveget rendesen értelmezni. Konkrétan az utolsó mondatot nem tudnák elolvasni és megérteni.
Viszont, ha te érted, akkor megérted az politikai plakátok elsőre rettenetesen hülye és unalomig ismételt szlogenjeit.

⏺Figyelem torzítás:
Minél többször hallasz egy üzenetet, annál inkább el fogod hinni.

Ezt a náci propaganda miniszter nagyon jól összefoglalta: elmondom egyszer és nem hiszik el. Elmondom 100-szor és elhiszik. Elmondom 1000-szer és én is elhiszem.

⏺Elleninformációs torzítás:
Ha valamiben hiszel és kapsz egy ellentétes infót, akkor az csak még jobban megerősít abban, hogy amiben hiszel az igaz.

Magyarázzam? Itt jönnek be azok a szövegek, hogy "nem a mainstream médiából kellene tájékozódnod" vagy "majd idővel te is megérted, ha mélyebbre ásol".

⏺Megerősítési torzítás:
Azt az információt vesszük észre, arra emlékszünk, azt tartjuk fontosnak, ami azt támogatja, amit gondolunk, amiben hiszünk. Ha valami azzal ellentétes, akkor az agy meg akar védeni és elfelejtjük.

⏺Csoportbéli torzítás:
Aki velünk egy csapatban van, azzal engedékenyebbek vagyunk és adunk a véleményükre.

⏺Keretezési torzítás:
Ugyanaz az infó másképp hat rád attól függően, hogy ki mondja, milyen helyzetben hallod.

Ide jön, hogy ezért is szeretik az emberek a svájci és nem orvosok videóit, még akkor is, ha azok ugyanolyan suttyó, összeesküvés párti barmok, mint a magyarok. "dehát az egy svájci orvos". Persze, nálunk is vannak Dr. előtaggal emberek, akik soha nem praktizáltak, akiket kizárt a kamra vagy nem is voltak tagjai, de ha olyan a szitu, akkor zseniként adják az infót az arra kiéhezett tömegeknek.

Ezekkel a torzításokkal szektákat lehet alapítani. Csak egy szószóló kell az élükre, akit az emberek hitelesnek tartanak és megfelelő mennyiségben kell nekik tolni az infót az elején.

Egy idő után már nem is kell annyit foglalkozni vele, mert saját maguknak gyártják majd a kamu tartalmakat.

Utolsó érdekesség. A fake news 6-szor gyorsabban terjed, mint a valódi hír!

Sasa