Véleményem szerint by Sasa

Véleményem szerint

Posted on 2020-12-30 00:16


Véleményem szerint! Nem a legütősebb cím. Az is lehetne, hogy aki nem inge, nem veszi magára, de úgyis fogja. Pedig, ha úgy érzed, hogy rád igazak a leírtak, akkor inkább azon kellene elgondolkodni, hogy itt az ideje változtatni! 


Lucy Jameson, az Uncommon reklámügynökségtől azt mondta, hogy “Azon az edzőtermek, akik úgy gondolják, hogy a “kiadunk egy helyet, ahol edzeni lehet” bizniszben vannak, már a csőd szélén táncolnak - miközben azok, akik rájöttek, hogy a “hogyan maradj motivált és tartozz egy közösségbe a lezárások alatt is” bizniszben vannak, egyre nagyobb közönségre és bevételre tesznek szert. Tanulság ez minden vállalkozás számára!”


Meglepő, hogy itthon edzőként és teremként mennyire nem tartjuk a lépést a nemzetközi trendekkel. Általában évekkel később reagálunk csak a változásokra, sokszor már késve, amikor már az egy vagy két lépéssel előrébb lévőt ötleteken kellene dolgozni. 


Nagyon is igaz, hogy itthon a termek a “kiadunk egy helyet, ahol edzeni lehet” üzletben vannak, az edzők pedig az “eladjuk az időnket” üzletben. Mindkettő olyan üzleti modell, amire még az üzleti modell kifejezés is sértő. 


Már mennek az összeesküvés elméletek, hogy az a cél, hogy tönkre tegyék a fitness szektort, ezért nem lehet terembe menni, hiszen már vannak termek, amiknek be kellett zárni, akár végleg is. 


Azért ilyen esetekben jó lenne az érzelmi síkon túllendülve megvizsgálni a dolgokat. Lehet, hogy kiderülne, hogy a bezárásra kényszerült terem egy tipikus szerelemterem volt. Az ilyen termekre jellemző a “családias hangulat”, hogy a tulaj mindig ott van, akár még az edzéseket is ő tartja, az árakat már évek óta alig tudták megemelni, mert akkor elszoknának a vendégek, a fejlesztésekre nem igazán van pénz, akár csak a gépek és eszközök karbantartására. A pénz, amit ki lehet venni belőle már régen nem elég, de a bezárással mindig várnak, hátha a következő szezon, a következő január, vagy szeptember, majd más lesz és egy kis nyereséget termel a hely. Persze nem termel. Nemhogy nyereséget nem, de még tartalékot sem lehet képezni. Ez már látszott akkor is, amikor a csigás gépet 2 hónapig nem lehetett használni, mert nem volt pénz a szervizre. 


Hiszen fizetni kell a helyért, fizetni kell a járulékokat, főnök +1 alkalmazott, a hűtőket fel kell tölteni, de azon sincs nagy haszon, mert “hozzánk nem az a réteg jár”, fizetni kell az Artijust-nak, mert csak szól a zene, fizetni kell a könyvelőt és ott van a rezsi is. A hely meg pont ennyit termel. 


Ezek a helyek, most nagy valószínűség szerint bezárnak. Nem történt más, csak előrébb jött időben az elkerülhetetlen és bár lehet, hogy fájó, de nagy valószínűséggel a tulajdonos válláról is egy hatalmas kő esett le ezzel és most végre képes lesz megvalósítani a régi tervét, ami egy picit jobb üzleti szemlélettel akár még milliomossá is teheti. 


Edzőteremként egyébként rengeteg lehetőség lenne még arra, hogy extra bevételt generáljanak, elég csak arra gondolni, hogy az oda járó vendégeknek lehet tartani workshopokat, ezeket fel is lehet venni, akár feltenni a terem weboldalára és ott később is értékesíteni. Meglepődnének, hogy az egészségtudatos embereknek mekkora igényük van a tanulásra. Az még meglepőbb, hogy mennyire nincsenek kiszolgálva ezen a téren! Az órák online streameléséről még nem is beszéltünk. Itt mondjuk figyelni kell a zenére a jogdíjak miatt, nem elég a sima licence, de egy olyan kompromisszum, ami anyagilag nagy hasznot hajt!


Az edzők egy fokkal jobb helyzetben vannak, vagyis lennének, ha nem az “eladom az időmet” üzleti modellt csinálnák. Itt nem a bezárás a panasz tárgya, hanem a KATA fizetés. Ami egyrészt érthető, hiszen havi 50.000 forint, másrészt viszont ez az adózási forma egy főnyeremény edzőként. Hiszen nem nagyon van a világnak olyan szeglete, ahol havi akár egy millió forint megkeresett pénz után csak 50.000 forintot kell fizetni. Bőven lehetőséget teremtett arra, hogy nagyon jó pénzt lehessen keresni, minimális adóval, vagyis viszonylag masszív összeg maradt zsebben, amiből lehet tanulni és fejleszteni. Ha normál piaci körülmények között kellene tevékenykedni, céges számlára érkezne a pénz, onnan havonta fizetést kellene utalni, a fizetés alapján járulékokat kellene fizetni, akkor a most panaszkodó edzők jó része már nem lenne a pályán, de azt is meg merem kockáztatni, hogy bele sem vágtak volna. Miért? Mert az eladom az időmet üzleti modell erre alkalmatlan!


Alig vannak edzők, akik közösséget építenek. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy úgy építenek közösséget, hogy azt nem cseszik el pár hónap után termékelhelyezések ezreivel, mert leszerződnek egy influencer marketing céggel. Onnantól aztán jönnek az egészséges pizza rendelések, meg a kétes fehérje reklámok dögivel. 


A közösségépítés lassú folyamat! Értéket kell adni az embereknek és ez nem feltétlen fog azonnal hasznot hajtani. Sőt! Sok esetben nagyon sok munkát kell beletenni, mire egyáltalán elkezd csöpögni valami, de ha egyszer átszakad a gát, akkor onnantól megállíthatatlan lesz a dolog!


Nem az idődet kell eladni edzőként, hanem a tudásodat. Nem az edzésedet kell eladni, hanem az eredményt!


Ehhez kell egy üzleti gondolkodás, ez tény! Üzleti gondolkodás nélkül viszont nem fogsz tudni dolgozni se egyéni vállalkozóként, se cégként. Legalábbis úgy nem, hogy egy sima bolti eladó ne legyen nálad boldogabb. Mert amíg neki van fizetett szabadsága, fix munkarendje, addig te, ha szabadságra mész, akkor nem dolgozol és nincs pénzed, ráadásul ki vagy szolgáltatva az ügyfelek időbeosztásának. 


Nálunk sajnos az üzleti gondolkodás hiányzik! Ez tény és mielőtt ezen bárki megsértődne, akár te megsértődnél, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mennyire mersz úgy tekinteni a munkádra, a tudásodra, az idődre, mint érték és mennyire mered ennek megkérni az árát. De legyen az, hogy engem utálsz, leköpöd a monitort és elküldesz a picsába, magadnak viszont valld be az igazat!


A nagy átlag - legyen az, hogy te nem, de a többiek - cikinek tartja, ha a pénzről vagy az üzletről kell beszélni. “Azért lettem edző, hogy segítsek az embereken!” Szuper! De ugye tudod, hogy ha éhen halsz, akkor nem tudsz segíteni senkinek! Meg a kedvencem, amikor azzal kezdik támadni a közösséget építő edzőket, hogy ők (mármint a támadók) sokkal jobban néznek ki, indultak versenyen, meg jobbak az iskoláik. Ez mind szép és jó, de ha ennyivel jobb vagy, akkor váltsd pénzre a tudást, a külalakot, mindent, ami a birtokodban van!


Ott van a lehetőség a kezedben, hogy jobb legyél, hogy sikeres legyél csak ki kellene használni! 


Miért kell közösséget építeni?


Azért, mert az nem egy értékesítési stratégia, hogy bemész a terembe és várod, hogy besétáljon valaki és téged kiválasszon a falról. Lehet, hogy ez működött 10-15-20 éve, de a világ megváltozott. Manapság azt mondja a statisztika, hogy 10 alkalommal kell látnia a hirdetésed a vevőnek, mire vásárolni fog tőled. Új szelek fújnak és nem feltétlen a legközelebbi terembe fog elmenni a kliens, hanem abba, amelyikbe a számára szimpatikus edző van. Ehhez pedig az kell, hogy kialakuljon a bizalom. Lehet, hogy mázlid van és elég hozzá a 10 alkalom. 10 olyan poszt, ami meggyőzi őt. Lehet, hogy évek munkája lesz benne. Nekem van olyan vásárlóm, aki 2-3 hónap levelezés után döntött úgy, hogy előfizet egy csomagra. De olyan is van, aki évek óta olvassa az oldalam és csak most szánta el magát a vásárlásra. Aztán vannak azok, akik látnak egy fizetett hirdetést és máris a tagok között tudom őket.  


Olyan szerencsés korban élünk, amikor a közösségi média segítségével több tízezer emberhez lehet eljutni ingyen és ehhez semmi mást nem kell csinálni, mint rendszeresen kommunikálni. Mégis nagyon kevesek használják ki, mert nem hoz azonnali hasznot, mert a kommunikációt tanulni kell és időt kell rászánni. 


De ugyanígy cikinek érzik edzők, hogy pénzre váltsák a tudásukat és összerakjanak egy webinárt egy adott témában, amit online meg tudnának tartani. Vagy edzést, amit értékesíteni lehetne. 


Valahogy meg kellene érteni és meg kellene tanulni, hogy nem ciki, ha üzletben gondolkozol, nem ciki, ha a tudásodért pénzt kérsz és nem ingyenes órákat, ingyenes webinárokat csinálsz, hanem ezekért pénzt mersz kérni. Nem jelképes összegeket, hanem olyat, amit arányban áll azzal, amit adsz. 


Ez a mentalitás az edzők között valahogy még mindig cikinek számít. Ha így állsz a dolgokhoz nem leszel “alázatos” meg hasonló nagy szavakkal szoktak dobálózni. Erre csak azt tudom mondani, hogy az alázatosságodat nem fogadják el fizetőeszközként a boltban, amikor lesérültél és nem tudsz edzést tartani, amikor bezárnak a termek, amikor nyáron kevesebb a vendég, amikor elutaznak nyaralni, télen síelni, amikor az ünnepekkor inkább a családdal vannak, vagy amikor megszorulnak és téged mondanak le elsőként. 


Az időd, amit el tudsz adni véges! A pénz, amit meg tudsz keresni ebben a rendszerben szintén véges. Ha ezt folytatod továbbra is, akkor lesz egy plafon az életedben, ami után nem tudsz tovább növekedni. Nem fogsz tudni több edzést tartani, nem fogsz tudni több pénzt keresni és nem fogsz tudni jobb életet élni. 22-es csapdája. Ha sokat dolgozol, sokat keresel, de nincs életed. Ha van életed, kevesebbet dolgozol, akkor nem lesz annyi pénzed. 


A világ most megmutatta, hogy semmi sem fix és bármikor jöhet egy olyan szitu, ami keresztülhúzza a terveidet. Lehet, hogy most megúszod és nem lesz több ilyen. De mi van, ha mégis? Akkor meddig maradsz életben?


Sasa